7 meditatietips voor de beginnende zitter: zo hield ik het vol

door | Inspiratie

Uit noodzaak startte ik in 2014 met meditatie. Een moeilijke operatie dwong me te focussen op het heden, en niet te denken aan de slechte scenario’s in de toekomst. Met weinig keus en veel tijd besloot ik te checken of de uitspraak die ik ergens tegenkwam waar was: “The quality of our life depends on the quality of our mind”.

Al 1,5 jaar lang mediteer ik nu iedere dag. De eerste 6 maanden 10 minuten, daarna 20 minuten. Mediteren is niet makkelijk, en tegelijkertijd zo simpel: gewoon gaan zitten en ademhalen. Hieronder 7 toepasbare tips voor hoe ik die 1,5 jaar meditatie heb aangepakt – en het nog steeds volhoud.

“Mediteren is als fitness: je traint een spier, in dit geval je aandachtsspier. Stop je met mediteren, dan verslapt die weer, net als je billen.”

#1) Begin klein: start met 10 minuten.
Het is belangrijk dat je iets doet wat haalbaar voor jou is. Ter vergelijking: als je op de bank ligt te Facebooken, zet dan eens de timer aan op 10 minuten. Je zult ervan schrikken hoe snel die voorbij zijn. Bedenk je dat je in die 10 (nutteloze) minuten, je ook het tegenovergestelde had kunnen doen: je brein gelukkig maken.

#2) Tel je ademhaling
Tel je ademhaling: ik tel continue van 1 tot 10. Je zult merken dat je soms ineens op 16 zit – je was afgeleid. Geen probleem, gewoon opnieuw bij 1 beginnen. Blijf tegelijkertijd open voor de geluiden en de omgeving om je heen. Dat lijkt tegengesteld: focus op ademhaling en letten op omgeving, maar is het niet. Belangrijkste is dat je niet in je gedachten opgaat.

#3) Het hoeft ‘niet goed te gaan’.
Wees voorbereid: de eerste 3-4 weken worden saai en vervelend. Maar zet door. Ook als je denkt ‘dat het niet goed gaat’ (als in: mijn gedachten dwalen voortdurend af). Dat is normaal. Hoort erbij. Het is belangrijker dat je het doet, dan dat het goed gaat. Mediteren is net als fitness een sport waarbij je een spier traint, in dit geval je aandachtsspier. Die heb je niet in een week sterk. Dat vraagt a) om doorzettingsvermogen en geduld en b) om onderhoud van die spier. Stop je met mediteren, dan verslapt die weer, net als je billen. Na 1,5 jaar dagelijks mediteren dwalen mijn gedachten nog voortdurend af. Soms heb ik geen één keer de 0-10 gehaald zonder afdwaling. Het gaat dus niet om dat het lukt, het gaat er om dat je gaat zitten. Het effect vindt plaats búiten het meditatiemoment.

Ik op een muurtje ergens op Ibiza in zo’n ‘zonneopkomstmeditatie’ (wiens idee was dat?)

#4) Ga goed rechtop zitten
Gebruik een meditatiekussen of alles waar jij goed rechtop op kan zitten. Een rechte stoel is ook goed. Ze zeggen dat je niet mag liggen omdat je dan in slaap valt. Daar heb ik geen last van. Wel merk dat als ik zit, die rechte, waakzame houding iets positiefs met je doet: je voelt je letterlijk oprijzen en statig. Dat voelt sterk en open. Die houding heb ik eens aangenomen tijdens een sollicitatiegesprek bij Rituals. Mijn beste sollicitatie ooit. Ik was net Boeddha.

#5) “Ik moet eerst… “(vul maar in)
Geen tijd? Ga dan juist zitten. Die was kun je ook zo meteen opvouwen. Meditatie heeft een constructief effect dat doorwerkt in de toekomst, de was opvouwen is gewoon… de was opvouwen. Vergeet ook het excuus van pijn in je rug, knie, voet etc. Neem dan een houding aan die wél comfortabel is. Geen excuus, just do it. Ogen dicht, volg je ademhaling over 10 minuten mag je weer verder met al je drukte.

#6) Een stille houding zorgt voor een stille geest.
Kriebel aan je neus, een plooi in je broek: heel irritant, maar probeer zo stil mogelijk te zitten. De regel is: zit je vast in je hoofd, dan moet je gaan bewegen, wil je stilte in je hoofd, dan moet je stil zitten. Hoofd en lijf gaan samen. Aan de mate waarin ik mezelf zit te krabben, kan ik aflezen hoe onrustig mijn geest is.

#7) Wat nu als je een briljante ingeving krijgt?
Dat kan inderdaad gebeuren, sterker nog, het is een van de 8 voordelen van mediteren. Verwelkom het nieuwe inzicht, maar ga er verder niet op in. Denk er niet op door. Dat kan na die 20 minuten meditatie wel weer. En je idee blijft plakken, is mijn ervaring.

Meer inspiratie:

Op zoek naar mijn zakelijke website voor toegepaste creativiteit en workshops? Bekijk het  aanbod op www.decreatievewerkvloer.nl

hello@femkedeckers.nl
+31-6-43986170
Amsterdam