Is het waar? Kun je met een simpele brief je dromen regisseren? Een toekomstbrief als waarzegger.

door | Oefeningen

 ‘Wie staat er aan je bed als je overlijdt?’ Tikje zwaar op de hand vond ik deze vraag wel die de werkcoach me stelde. Maar ook vroeg ze: hoe zien je resterende jaren er nog uit? Met wie ben je, wat ga je nog doen of bereiken? Hoe woon je? Ik had de opdracht een toekomst brief te schrijven en mocht vrijelijk dromen over mijn ideale levensloop.

Nu, zes jaar en een stuk of vijf toekomstbrieven verder, weet ik het zeker: toekomst-scenario’s schetsen wérkt. Al te vaak werd wat ik opschreef, realiteit. Hieronder een lijstje van dingen die zijn ‘uitgekomen’. Alsof ik mijn eigen waarzegster speelde. En het werkt niet alleen voor mij. Ook van anderen hoor ik treffende anekdotes.

Zoals deze:

Voorspelling #1: En…. ze won die award

Miren, een Spaanse dame die ik ken uit het vak, schreef ooit een dergelijke brief in een workshop. ‘Over 10 jaar ontvang ik een award. Ik weet nog niet waarvoor, maar ik ontvang een prijs voor mijn verdiensten’, vertelde ze me. Brief weggelegd in de kast, nooit meer naar gekeken. Afgelopen december, 17 december 2020 om precies te zijn, wordt ze gebeld door een instantie: ‘Wij willen u een cultuur-award toekennen voor me-zus-en-me-zo’ (ik ben vergeten wat het was). Ze had niet door hoe ’toevallig’ dit was, tot ze die avond naast haar man in bed lag en ineens verschrikt rechtop schoot. Waar is die brief!? Ze vond hem terug, en daar stond het, de voorspelling, inclusief datum. De brief had ze geschreven op 12 november 2010.

Beschuitblik met ‘brief aan mijn toekomstige man’. In m’n rommelkast.

Voorspelling #2: Liefdesbrief aan mijn ’toekomstig man’

Vorig jaar (coronatijd en vrijgezel) schreef ik met pen, recht uit het hart een brief. Echter, ik schreef geen Tinder-wensenlijstje. Nee, ik schreef een werkelijke brief aan een man die nog niet in mijn leven dan bestond. Ik schreef wat ik zo geweldig aan ons vond. Waarom we het zo leuk samen hadden. Wat ik zo vreselijk aantrekkelijk aan hem vond (dus ook de fysieke kenmerken). Strikje erom en in een beschuitblik gedaan, zie foto. Klaar om gehoord te worden. Geloof het of niet: 2 maanden later ontmoet ik deze man, inclusief de uiterlijke features. En nog steeds samen.

Beschuitblik met ‘brief aan mijn toekomstige man’. Naast de drankglazen.

Voorspelling #3: mijn droombaan

De toekomstbrief waarover ik vertel in de intro. Die uit 2015. Feitelijk beschreef ik een baan als freelance facilitator in creativiteit. Ik wist toen nog niet eens dat dat bestond. Maar ik schreef wel op wat ik mezelf het liefste zag doen. Ik droomde. Het Zou Geweldig Zijn Als. De professie die ik beschreef had dan misschien nog geen naam, maar hoe het voelde en hoe ik op dagelijkse basis handelde, dát wist ik wel:

  • Ik heb geen vaste werkplek. Ik kom bij bedrijven, ik zie klanten en mensen, maar word nergens dagelijks verwacht.
  • Op mijn 45e geef ik mijn beste lezing ooit, een die lijkt op een TED-talk.
  • Wat ik in mijn privéleven leer en toepas, pas ik ook in werk toe: er is geen onderscheid meer.

Ik had het niet durven dromen (of juist wél, hence de brief), maar dit is gerealiseerd. Mijn levenspad IS de kern van mijn werk. Ik ben het hoofdingrediënt van mijn aanbod. Ik werk als zelfstandige. Deel mijn persoonlijk verhaal, soms op podium. En vooruit, die TED-talk is hoog gegrepen, maar het zegt wél iets over waar mijn hart van opleeft.

“Het is er al. Maar je maakt er contact mee.”

Dit is natuurlijk geen magie. Althans, dat denk ik. Wat je met een toekomstbrief doet is:

  • a) durven dromen (je laat tijdelijk je oordeel en beperkende gedachten los en krijgt inzicht in wat je heimelijk verlangt), en:
  • b) door het op te schrijven geef je jezelf een concrete leidraad.

Het grappige is, dat ook al heb je zo’n brief weggestopt (zoals die Miren of ik met mijn brief) en was je ‘m al vergeten, toch beïnvloedt het op de achtergrond in je hoofd je handelen. In al die keuzes die je op microniveau dagelijks maakt, stuur je jezelf richting je gewenste leven.

Intuïtief zo’n brief schrijven haalt wensen & wijsheid uit je naar boven waar je minder goed bijkomt in een gesprek. Daarin ‘filter’ je toch vaak wat je zegt op haalbaarheid, bescheidenheid of angst – althans, ik doe dat. Het fysiek opschrijven is als een hand die ongemerkt dwingt tot zachte actie.

Omgekeerd werkt het trouwens ook zo. Als je zegt dat je huwelijk wel zal mislukken, dan zal het ook mislukken. Als je overtuigd bent dat een project niet gaat slagen, dan zal het ook niet slagen.

Intentie stuurt, aandacht geeft energie (zo leerde ik van Deepak Chopra). En intentie uitspreken en wensen aandacht geven, is precies wat je doet met een toekomstbrief.

Maar, be careful what you wish for. Het kán uitkomen 😉

“Intentie stuurt, aandacht geeft energie” ~ Deepak Chopra

ZELF DOEN?

Schrijf zelf een toekomstbrief

Pak een stuk papier. Of een computer. Zorg dat je rust voelt. En neem je leven (of een ander event dat nu speelt, bijvoorbeeld wanneer je een opleiding af hebt, of over 10 jaar) voor ogen. Mijmer en schrijf op: Wat wil je nog zien gebeuren? Waar sta je aan het eind van je leven? Wat heb je allemaal bereikt? Hoe woon je (en waar), en met wie? Wat voor werk doe je? Werk je überhaupt? Wat maakt het leven zo fijn? Eigenlijk zijn er geen regels. De belangrijkste is: droom en beschrijf jouw ideale leven. Stop de brief weg en pak, als het moment daar is, hem er weer eens bij. 

Of neem contact op voor een sessie: hello@femkedeckers.nl | 06-43986170

Meer inspiratie: