Wat ik leerde van 1,5 jaar lang dagelijks mediteren

door | Inspiratie

Dit stukje bedacht ik zojuist tijdens het mediteren. Juist niet de bedoeling van meditatie natuurlijk, maar toevallig wél een van de voordelen. Ik mediteer nu 1,5 jaar iedere dag en het gerucht is waar: het verhoogt je geluksgevoel. Mediteren zie ik als ‘mentale hygiëne‘, je doucht iedere dag, dus waarom niet ook je brein ontdoen van zooi?

Na zo’n 3 maanden merkte ik de eerste effecten al. Sneller dus dan het trainen van een sixpack (denk ik?).

“Als het me echt niet lukt te gaan zitten, omdat ik het probleem ECHT. NU. MOET. oplossen, dan weet ik dat ik het enige échte rustmoment van die dag van tafel veeg.”

#1) Het voelt goed iets te doen waar je je aan houdt
Iedere keer als na 20 minuten mijn timer gaat, denk ik ‘yes!’. Niet alleen omdat ik blij ben dat het weer erop zit (ja, nog steeds), maar vooral ook omdat ik iedere keer weer trots op mezelf ben dat ik het maar weer mooi gedaan heb. En iedere dag even dat trotse gevoel hebben, daar vaart je geest wel bij.

#2) Ideeën en oplossingen borrelen onverwacht op
Het is de bedoeling dat je ‘nergens aan denkt’ als je mediteert. Maar het grappige is, dat juist als je geest zich concentreert op niks (of je ademhaling in dit geval), er ineens onverwachte inzichten ontstaan. Op de achtergrond werkt je denkmachine door. Je slimme onderbewuste rekent zo’n 10.000 x sneller dan het bewuste. Zo kreeg ik tijdens de meditatie een keer een briljant idee voor een pitch. Maar, mijn tip: ga niet zitten wachten op die ingeving. Want dit principe werkt natuurlijk alleen als je er ook echt niet mee bezig bent.

#3) Ik val 45 minuten (!) sneller in slaap
Soms is creativiteit een vloek; ik heb een brein dat altijd aan staat. In bed creëer ik er in mijn hoofd lustig op los. Tel erbij op dat ik ook nog eens een piekeraar en controlfreak ben: drie slechte condities voor snel in slaap vallen. Na een half jaar meditatie echter begon ik makkelijker in te slapen. Van ongeveer 75 minuten naar zo’n 30 minuten. Het werd gewoon makkelijker stil in mijn hoofd. Focussen op mijn ademhaling is nu mijn redding in bed.

#4) Minder soapopera’s
Zoals gezegd, ik ben een controlfreak die snel beren op de weg ziet. Door iedere dag even te gaan zitten, dwing je jezelf je niet mee te laten slepen in allerlei gedachtengangen en scenario’s. Je ‘traint’ je hersens om bij dit moment te blijven. Wonderbaarlijk genoeg werkt dit principe door in die overige 23:40 uur van de dag: als er iets vervelends gebeurt, dan denk ik: ‘okee, vervelend, maar misschien loopt het anders af dan ik nu vrees. Laten we maar even afwachten en niet teveel fantaseren’. Conclusie: 9 van de 10 keer loopt het ook echt anders (beter) af dan ik dacht. Ik heb deze voorvallen eens een tijdje bijgehouden in een schrift, en: dit quotum staat zwart op wit.

#5) Je geeft jezelf een ‘legaal’ rustmoment in de dag
Als ik ga zitten, dan gaat er gemiddeld dit door mijn hoofd: “Hoe reageer ik op dat rare bericht van persoon X?”, “Wat moet ik halen bij de AH?”,”Wat voor cadeautje zal ik Z kopen?” enz, enz. Problemen oplossen, plannen, organiseren, to-dolijstjes afwerken: juist door al die moetjes, kan mediteren voelen als een extra moetje op die to-do-lijst. Ik ben het anders gaan zien: ik zie het nu als een moment waarin ik legaal, dus geoorloofd, mijn brein 20 minuten pauze mag geven. En joh, wat voelt dat lekker. Als het me echt niet lukt te gaan zitten, omdat ik het probleem ECHT. NU. MOET. oplossen, dan weet ik dat ik het enige échte rustmoment van die dag van tafel veeg. Maak die keuze bewust.

#6) Ik hecht minder aan emoties, spullen en gedachten
Ik was een tijd werkloos, mijn spaargeld slonk met de week, mijn rug en energie lieten me vaak in de steek, maar gek genoeg functioneerde ik nog prima en voelde ik mij vrij behoorlijk gelukkig. Toeval? Mijn stemming hangt tegenwoordig minder af van de context: geld, werk, andermans mening of wat er wel (of juist niet) gebeurt. Het is zoals het is, en het enige wat telt is hoe ik NU met het probleem omga, niet hoe ik STRAKS het (nog niet bestaande) probleem ga oplossen. Ik geloof dat ik nu pas, na 15 jaar, de essentie van het boek ‘De Kracht van het Nu’ snap.

#7) Van 379 dingen tegelijk, naar 1 ding tegelijk
Zag je me vroeger aan het werk, dan zag je een multi-tasker. Op de een of andere manier lukt me dat niet meer. Ik wil eerst A afmaken, voor ik naar B ga. Dat is nieuw voor me. Maar het is een stuk efficiënter en productiever. Ook 379 dingen op een dag doen lukt me niet meer. Het lijkt wel of mijn brein een noodstop op mijn planningscapaciteit heeft gezet. Heel goed, want te veel plannen komt bij mij voort uit onzekerheid; bang dat ik te weinig doe (voor de buitenwereld of voor mezelf). En mediteren reduceert angst (zie voordeel #8).

#8) Ik ervaar minder heftige pieken – zowel positief als negatief
Van nature ben ik erg gevoelig voor kicks en highs, en daardoor ervaar ik alles erg intens. Mediteren heeft me meer ‘uitgemiddeld’. De extreme kantjes zijn er vanaf. Ik ben misschien minder impulsief en hyperenthousiast, maar ook minder onzeker (lees: angstig). Het is stiller in mij geworden. Voel me rustiger en stabieler.

Zo, en dan nu een Bavaria.

Meer inspiratie:

Op zoek naar mijn zakelijke website voor toegepaste creativiteit en workshops? Bekijk het  aanbod op www.decreatievewerkvloer.nl

hello@femkedeckers.nl
+31-6-43986170
Amsterdam