Waarom? Hoe? Wat? Zo ontdekte ik mijn ‘rode draad’.

door | Inspiratie, Oefeningen

Hop, ik heb het net gedaan. De barista hier in de koffietent gevraagd waarom hij hier werkt. Vaak kunnen we wel vertellen wát we doen, maar het ‘waarom’, dat antwoord ligt vaak wat dieper verscholen. Je kunt een reactie krijgen als: ‘ik hou gewoon van goeie koffie’.

Maar als je doorvraagt blijk ineens dat die barista graag lichtjes in de ogen wil zien als mensen na hun koffie blij weer naar buiten lopen. Omdat hij een verleden heeft met een depressieve vader. Mijn barista ‘wil mensen een bereikbaar geluksgevoel geven’. De waarom-vraag. Het is het hart van de zaak. De vraag die ik mezelf vaak in het leven stelde. Als ik opnieuw een slechtnieuwsbericht kreeg van een arts. Het was dan niet per se de vraag ‘Waarom ik?’, maar vooral: ‘Waarom gebeurt dit?’.

In 2017, toen ik herstellende was van een zware rugoperatie met dito verlammings-verschijnselen, besloot ik op zoek te gaan naar die rode draad in mijn leven, mijn ‘why’.

Ik wilde mijn leven duiden. Betekenis geven. En vooral: een nieuwe loopbaan vormgeven. Maar dit keer wel gestoeld op de juiste kernwaarden. Niet meer handelend vanuit de Amsterdamse mores van ‘meer en hoger is altijd beter’, een overtuiging die ook in mijn was geslopen.

Maar, hoe vind je die innerlijke bron waar je persoonlijke zingeving vandaan haalt? Die kern waarvanuit je je nieuwe keuzes kunt maken voor je toekomst?

Het papierwerk van de sessie voor mijn eigen ‘Why-ontdekking’

“Intentie stuurt, aandacht geeft energie” ~ Deepak Chopra

Ik kocht het werkboek ‘Discover Your Why’ van Simon Sinek (van die beroemde TED talk) en vroeg een kennis om deze methodiek op mij toe te passen. Dit resulteerde in mijn persoonlijke Why, How en What (zie onderaan).

Het mooie is, dit ontdekkingsproces loopt via persoonlijke verhalen.

In dit gesprek ontwaarde ik steeds meer de rode draad. Welk element komt terug in elk verhaal? Welke bijdrage wil ik leveren aan de levens van andere mensen? Je kerndrive huist vaak juist in anekdotes die je raken.

Mijn ‘Why, How en What’ ontdekken geeft me meer regie over mijn leven. Ik kies op basis van mijn kern, van iets dat binnenin zit, en minder vanuit verwachtingen van buitenaf of mijn ego.

Deze Why-sessie resulteerde 6 maanden later in De Creatieve Werkvloer. Mijn eigen onderneming van waaruit ik creatief denken inzet om mensen in staat te stellen nieuwe mogelijkheden te zien. En uiteindelijk zelfs mijn boek Schroef jezelf los en ooit nog eens een expositie of nieuw boek van mijn andere lichaamsprojecten.

ZELF DOEN?

Ontdek je eigen Why, How en What!

Koop het boek ‘Discover Your Why’ (werkboek) van Simon Sinek, vraag een vriend het ook te lezen en je gesprekspartner te zijn. Blok een halve dag om dit samen te doen en maak er samen een mooi avontuur van!

Of, je belt mij, en dan ben ik je (ervaren) gesprekspartner. Ik hielp al meerdere teams en individuen bij dit mooie proces!
06-43986170 | hello@femkedeckers.nl

HET RESULTAAT VAN MIJN EIGEN WHY-SESSIE:

MIJN WHY

Je Why is je reden van bestaan, je zingeving.

Mensen inspireren anders te denken, zodat ze elke tegenslag aankunnen.’

MIJN HOW

Je How is hoe je dat doet (je waarden, normen, overtuigingen).

Beschouw het leven als creatief proces

Zoek de kans in elke situatie

Koester de connectie tussen lichaam en geest

Trek altijd je eigen denkpatroon in twijfel

MIJN WHAT

De praktische vorm waarin je je Why en How tot leven brent. Dus wat je werkelijk doet.

Delen van levensverhaal

Workshops, trainingen, creatieve sessies

Schrijven

Meer inspiratie: