Curriculum Vertebralis

Een levensloop langs de ruggengraat

1976 – ….

Curriculum Vertebralis staat voor de levensloop langs de ruggengraat: mijn C.V. Het vormt mijn levenslange creatieve kapstok en inpiratiebron.

Mijn lichaam voelt als een tweedehands auto. De problemen openbaarden zich door de jaren heen. Steeds moest er iets gefixt worden, teruggebracht worden in de ‘eigenlijke staat’.

Mijn centrale vraag was: “Hoe doe je dat, je rug recht houden en tegelijkertijd soepel meebewegen met het leven?”

Bij mijn geboorte blijkt een stukje slokdarm te ontbreken. Op mijn 3e ontdekken ze scoliose (s-kromming ruggengraat). Hiervoor draag ik van mijn 3e tot 14e jaar 22 uur/dag een kunststof korset. Op mijn 14e mijn eerste grote rugoperatie. 9 maanden revalidatie, leren lopen, the whole shebang. Tussendoor verschillende ooroperaties. Op mijn 16e: we komen erachter dat ik geboren ben zonder vagina. Op mijn 22e word ik hieraan geopereerd: 1,5 jaar revalidatie en zet mijn studie een jaar stop. Kinderen krijgen kan niet meer. Dit alles tegen een achtergrond van pesten, ouders in scheiding en een rechtzaak tegen mijn vader met jarenlange radiostilte.

In 2013 kies ik opnieuw voor een rugoperatie. Het is kiezen tussen twee onzekerheden: doormodderen met de huidige pijn, of kiezen voor een nieuw ijzerwerk met kans op zenuwschade. Ik kies voor het laatste. Twee weken later lig ik op de dwarslaesieafdeling.

“Hoe doe je dat, je rug recht houden en tegelijkertijd soepel meebewegen met het leven?”

Ik besluit deze operatie aan te grijpen om (letterlijk) de bouwstenen van mijn leven anders neer te zetten. Ik wilde dat deze operatie méér zou worden dan weer iets dat gefixt moest worden, ik wilde op fundamenteel niveau mijn levenshouding veranderen en mijzelf gaan accepteren door zichtbaar te maken waar ik mij het meest voor schaam: mijn lichaam Ik vraag een fotograaf het proces te volgen.

Het project Curriculum Vertebralis toont de angst die verandering met zich meebrengt en visualiseert mijn transformatieproces. Het start bij het keuzemoment voor de operatie en doorloopt de revalidatie die 4 jaar duurde – en nog steeds actueel is. Een mens is nooit klaar.

Want, wanneer ben je ‘af’?

Op zoek naar mijn zakelijke website voor toegepaste creativiteit en workshops? Bekijk het  aanbod op www.decreatievewerkvloer.nl

hello@femkedeckers.nl
+31-6-43986170
Amsterdam